středa 24. dubna 2019


Dny indické kultury ve Slaném


V týdnu od 5. do 12. dubna se ve Slaném konaly další „Dny mezinárodní kultury“. Po loňském poznávání Itálie, jsme letos zvolili zemi mnohem větší a vzdálenější – Indii. Představení tak velké země si vyžádalo také mnohem větší a obsáhlejší program celého festivalu. Z dvaceti akcí u Itálie jsme se tak dostali až na více jak 40 akcí v průběhu jediného týdne. To by samozřejmě nebylo možné nebýt zapojení dalších institucí ve městě – velké poděkování tedy směřuje především na DDM Ostrov Slaný, Dům s pečovatelskou službou Na Sadech, Kulturní zařízení města Slaného, do Knihovny V. Štecha, do Vlastivědného muzea, do Víceúčelové sportovní haly, kavárny Prostor nebo do školní jídelny Na Sadech. Celá myšlenka uspořádání právě Dnů indické kultury se zrodila díky Slaňačce Haně Jiráskové Dutta, která žije v Indii a její nepřeberné množství kontaktů přispělo ke zrodu tak rozsáhlého a kvalitního programu. 
Po dobu celého festivalu jsme ve Slaném hostili dvě taneční skupiny, které do Slaného přiletěli z dalekého Dillí. Členové Delhi Dance Academy a Friendship Dance Group zahajovali program festivalu v pátek 5. dubna na Masarykově náměstí a v kapli Zasnoubení Panny Marie. Po celý týden se také aktivně účastnili dalšího programu, připravili taneční workshop pro děti ze Základní školy Na Hájích a celý program také ukončovali vystoupením jednoho z členů, zpěváka Jaspreeta Singha v klubu Dividýlka.

Program festivalu byl opravdu nabitý – malování hennou, vaření indických jídel, ochutnávka indické kuchyně pro veřejnost, taneční workshopy, malování a vysypávaní mandal, výstava fotek chrámu Khajuraho, bollywoodské filmy, lekce jógy a povídání o ayurvedě, povídání o čaji nebo indické hudbě, přednášky pro studenty středních škol, pohádka pro děti z mateřských školek, akce pro seniory. To je jen rychlý výčet akcí, které jste v rámci festivalu mohli navštívit. Velký úspěch zaznamenaly také slánské restaurace, které se do festivalu zapojily připravením indického menu.

Fotografie z celého festivalu můžete shlédnout zde na blogu akce nebo na FB města Slaný.

Děkujeme a těšíme se na shledání při dalších Dnech mezinárodní kultury.



Žádné komentáře:

Okomentovat