čtvrtek 18. dubna 2019


Slaňáci v Indii 2 – Z dívčí školy Na Hájích přes vlny dvou oceánů (manželé Hamzovi) 


Před třemi lety byly úspěšně obnoveny Dny národních kultur, které přinesly do našeho města kulturu izraelskou (2017) a italskou (2018). Letos se konají Dny indické kultury ve Slaném (5. – 12. dubna). V souvislosti s nimi je vhodné připomenout osudy několika osob, spojujících Indii a Slaný v první polovině 20. století.

Ženou, jejíž životní osudy se s Indií protnuly až po druhé světové válce, byla Jiřina Farová, narozená 11. května 1912 ve Slaném. Jejím otcem byl truhlář a italský legionář Jan Fara (1888 Nové Benátky – 1954 Vrchlabí), pochovaný na legionářském pohřebišti ve Slaném. S manželkou Růženou (narozena ve Slaném, zemřela roku 1969 ve Vrchlabí) měli postupně tři děti – Boženu (*1908), Františka (*1910) a již zmíněnou Jiřinu. Dětství všech sourozenců v ulici Pod Horou č.p. 312 zajímavě popisuje František Fara v knize Četnické vzpomínky (Codyprint, Praha 2002). První dvě kapitoly se věnují dětství a dospívání ve Slaném. V dalších částech je popsána Františkova vojenská služba u pěšího pluku č.46 v Chomutově a pak již „četnické roky“ 1933 -1945, nejprve v Trutnově a pak na stanici ve Vrchlabí a Miletíně.

Jiřina Farová, provdaná Čapková (manžel Miloslav Čapek, narozený 26. května 1910 v Plzni, berní úředník a poručík jezdectva v záloze), byla učitelkou. Nejprve učila v okolí Slaného ve vesnických školách. Často vzpomínala na Zlonice, kam chodila na vyučování z domova ve Slaném pěšky. Koncem třicátých let přešla na základní dívčí školu Na Hájích, kde učila až do školního roku 1946. Její otec v té době několik let vykonával službu školníka v chlapecké škole ve Slaném, kde s manželkou též bydleli. Ve Slaném hrála též ochotnicky divadlo. S mužem měli syna Jiřího (narozený 17. 9. 1938, dosud žije), ale opakované nevěry manžela vyústily v rozvod. Po něm se ve Slaném sblížila s Milošem Hamzou, Slaňákem působícím v diplomatických službách, se kterým se znala již dříve z divadelního kroužku. Na konzulátu v indickém městě Bombay zastával funkci obchodního atašé. Koncem roku 1946 za ním do Indie odjela na několikaměsíční návštěvu. Po návratu navštívila počátkem roku 1947 své rodné město a poté se přestěhovala i se svými rodiči do Vrchlabí, kde žil bratr František. Zde také mezi roky 1947 – 1948 učila na škole v Hořejním Vrchlabí.

V roce 1948 se ve Vrchlabí vdala za Miloše Hamzu (narozený 2. 5. 1922), který z Indie do Čech přijel kvůli svatbě, a poté společně odjeli zpět do Indie. Syna, kterému by indické podnebí kvůli jeho astmatu nesvědčilo, nechali na rok u sestry Boženy a rodičů Farových. Po nástupu komunistů k moci se roku 1949 odmítli vrátit do Čech (osudové rozhodování Jiřiny mezi návratem k synovi či životem po boku manžela bude podrobně zmíněno později) a od roku 1950 žili v USA. Jako všichni ostatní čerství emigranti nejprve pobývali na ostrově Ellis Island, kde s nimi v té době byl i Jiří Voskovec. Miloš Hamza se v Americe postupně vypracoval na personalistu hotelů Hilton a po odchodu do důchodu se věnoval finančnímu poradenství. Během pobytu v USA se často stěhovali za prací, v důchodu žili od 80-tých let 20. století na Floridě. V bytovém domě The Islander Club of Longboat Key (Gulf of Mexico Drive) u Sarasoty, kde měli koupený byt.

Do Čech se manželé Hamzovi poprvé podívali až v druhé polovině 60 let (obdrželi povolení na šest týdnů ale pouze každý zvlášť). Postupně mohli jezdit pravidelněji. Trvale se vrátili až na jaře 2002. Žili v pronajaté vilce v Jesenici u Prahy. Na podzim 2002 Miloš Hamza zemřel na komplikace po úrazu (měl těžkou cukrovku a zranil se při hypoglykemickém šoku). Po jeho úmrtí se paní Jiřina vrátila ke své rodině do Vrchlabí. Pravidelně navštěvovala hrob svého manžela ve Slaném, stejně jako své přátele v našem městě. Po několika letech však již cesty do Slaného zdravotně nezvládala a manželovu urnu nechala převézt do rodinné hrobky ve Vrchlabí, kde již byla pohřbena její matka i sestra. Jiřina Hamzová zesnula 15. dubna 2008 ve Vrchlabí, kde je též pohřbena.

Osudům manželů Jiřiny a Miloše Hamzových se bude podrobněji věnovat příspěvek na konferenci „Neznámé kapitoly historie - Slaný a Slánsko ve XX. století“, která se koná 16. 11. 2019 v aule slánského gymnázia.

Foto:

1. Sourozenci František a Jiřina Farovi v dětství

2. Sourozenci Božena, František a Jiřina Farovi

3. Jiřina s živým hadem, pláž Juhu, Bombay, 17.12.1946

4. Jiřina a Miloš Hamzovi

5. Jiřina Hamzová s vnučkou Janou u hrobu svého otce Jana Fary v centrálním pomníku legionářského pohřebiště ve Slaném

6. Hrob rodiny Hamzovy a Hlavatých na slánském hřbitově

7. Syn a vnučka Jiřiny Hamzové s rodinami před hrobem Jana Fary na legionářském pohřebišti ve Slaném

8. Dekorování legionářů na náměstí ve Slaném roku 1937, italský legionář Jan Fara první zprava










Žádné komentáře:

Okomentovat